9 Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting

Belangrijke ontwikkelingen

Implementatie Omgevingswet op stoom
Na een aantal jaren van ambitiebepaling en planvorming komt de implementatie van de Omgevingswet in 2020 op stoom. In 2020 wordt de Omgevingsvisie afgerond. In het voorjaar van 2020 zal de Kadernotitie Omgevingsvisie ter vaststelling aan de raad worden aangeboden. Vervolgens zal deze Kadernotitie worden uitgewerkt tot een Omgevingsvisie welke in het voorjaar van 2021 ter vaststelling aan de raad zal worden aangeboden.
Daarnaast wordt geëxperimenteerd met het opstellen van deelplannen van het nieuwe Omgevingsplan. Het eerste deelplan is het Omgevingsplan voor het centrum van Dalfsen. Dit experimenteren moet resulteren in een startnotitie Omgevingsplan in het najaar van 2020. Voor alle instrumenten geldt dat deze worden ontwikkeld op participatieve wijze. Ter voorbereiding op het Omgevingsplan wordt de lokale regelgeving die betrekking heeft op de fysieke leefomgeving gereed gemaakt voor opname in dit Omgevingsplan. Een eerste stap is dereguleren en integreren van regelgeving uit verordeningen in een verordening voor de fysieke leefomgeving.
In het najaar van 2019 is het Plan van Aanpak voor het deelproject Ontwikkeling, Cultuur en Organisatie gereed. In 2020 en 2021 zal de nadruk liggen op het leren  werken in de geest van de Omgevingswet. We zetten in op het in huis halen van de juiste kennis, passende competenties en een bijbehorende houding en gedrag voor zowel de ambtelijke organisatie als bestuur.
Ook kunnen we vanaf 1 januari 2020 werken met het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Het is dan mogelijk om plannen te uploaden en alvast te experimenteren met toepasbare regels en het werken met het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Om hierop voorbereid te zijn wordt nog in 2019 gestart met het implementeren van de juiste gemeentelijke software. Dit proces loopt in 2020 verder.
Tegelijkertijd zal het oefenen en experimenteren met Ketenpartners (zoals de Omgevingsdienst en Provincie Overijssel) doorgaan. Inmiddels is Dalfsen bij een groot aantal werkgroepen aangesloten en kijken we naar de digitale samenwerkingsruimte in het DSO, samenwerkingsprocessen, gezamenlijke toepasbare regels, de ontwikkeling van de fysieke omgevingstafel en casuïstiek.

Centrumplan Dalfsen
In 2020 wordt een stedenbouwkundig schetsontwerp aan de raad aangeboden voor vaststelling, waarin de Centrumvisie Dorp aan de Vecht (uit 2017) concreet is uitgewerkt. Op basis van het schetsontwerp wordt het eerste Omgevingsplan in de gemeente Dalfsen opgesteld; een experiment in het kader van de implementatie van de Omgevingswet.

Bestemmingsplannen
In de bestemmingsplannen Kernen en Recreatieterreinen- en woningen wordt in 2020 het nieuwe archeologische beleid doorvertaald en eventuele ambtelijke wijzigingen. Dit is vooral voor vergunningverlening van belang, maar ook voor de inwoners die via ruimtelijke plannen kunnen zien wat er mogelijk is op hun perceel.

Woonvisie
Volgens planning wordt de nieuwe woonvisie voor de periode 2020-2024 eind november ter vaststelling aan de raad aangeboden. De basis hiervoor ligt in de raadsagenda ‘Kleurrijke kubus’. Het betreft een woonvisie waarin ook de met wonen raakvlak hebbende beleidsterreinen welzijn en zorg zijn geïntegreerd. De woonvisie is met diverse belangengroepen tot stand gekomen. Na vaststelling van de visie zullen wij in 2020 verdere invulling en uitvoering geven aan de daarin geformuleerde beleidsdoelen. 

Woonafspraken
Jaarlijks maken wij met beide in onze gemeente opererende woningcorporaties afspraken betreffende wonen en daaraan gerelateerde onderwerpen. Nu de nieuwe woonvisie is uitgebreid met zorg en welzijn, kunnen en zullen wij ook hierover met beide corporaties in overleg treden en afspraken maken.

Startersleningen
In 2020 zal de Verordening Starterslening gemeente Dalfsen 2017 worden geëvalueerd. Daarbij wordt onderzocht of de lening ook weer van toepassing moet/kan worden verklaard voor nieuwe woningen. De uitkomsten van het in 2018 uitgevoerde woonbehoefteonderzoek en de nieuwe woonvisie zullen hiervoor mede als basis dienen.

Archeologie
Afhankelijk van uw besluitvorming met betrekking tot de bezuinigingen, gaan wij in 2020 de begin 2017 vastgestelde Notitie archeologiebeleid met bijbehorende beleidskaart evalueren en actualiseren . Deze actie vindt, conform eerdere toezegging aan uw raad, om de 4 jaar plaats. Nadat in 2016 de nadruk lag op het actualiseren en uitbreiden van de beleidskaart (met onder andere rivierbodems als gevolg van de vondst van de kogge bij Kampen), zal ditmaal de nadruk liggen op het (her)schrijven van de beleidsnota.